postimage-317

Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

Friluftsmuseet Jan Karlsgården, som är gratis att besöka, är fyllt av åländska traditioner och ger dig en bild av hur en åländsk gård kunde ha sett ut under 1800-talets andra hälft. Här anordnas dessutom aktiviteter både sommar och vinter.

När museet grundades på 1930-talet fick det sitt namn efter gården Jan Karls i Finström, där mangårdsbyggnaden kommer ifrån. I dag finns ett tjugotal byggnader på Jan Karlsgården – alla hitflyttade från olika delar av Åland. Tillsammans ger de dig som besökare en stor dos åländsk byggnads- och boendekultur och visar upp miljöer som ålänningarna levde och verkade i en gång.

Sommartid arrangeras bl a aktivitetsdagar och sedan 1940-talet har det varit tradition att resa en midsommarstång här på midsommarafton. Den årliga lilla julmarknaden är Ålands största julmarknad. Det närliggande sommarcaféet Jan Karlsgårdens Wärdshus har öppet under högsäsongen.

Fri entré!

Öppet 2019

2 maj – 15 september – dagligen kl. 10-17