postimage-317

Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

Friluftsmuseet Jan Karlsgården är fyllt av åländska traditioner och ger dig en bild av hur en åländsk gård kunde ha sett ut under 1800-talets andra hälft. Här anordnas dessutom aktiviteter både sommar och vinter.

När museet grundades på 1930-talet fick det sitt namn efter gården Jan Karls i Finström, där mangårdsbyggnaden kommer ifrån. I dag finns ett tjugotal byggnader på Jan Karlsgården – alla hitflyttade från olika delar av Åland. Tillsammans ger de dig som besökare en stor dos åländsk byggnads- och boendekultur och visar upp miljöer som ålänningarna levde och verkade i en gång.

Sommartid arrangeras bl a aktivitetsdagar och sedan 1940-talet har det varit tradition att resa en midsommarstång här på midsommarafton. Den årliga lilla julmarknaden, första helgen i december, är Ålands största julmarknad.

Öppet

3 maj – 14 september – dagligen kl. 10-17

Fri entré