postimage-121

Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

Friluftsmuseet Jan Karlsgården är fyllt av åländska traditioner och ger dig en fin bild av hur en åländsk gård kunde ha sett ut under 1800-talets andra hälft. Här anordnas dessutom aktiviteter på traditionellt sätt både sommar och vinter.

När museet grundades på 1930-talet fick det sitt namn efter gården Jan Karls i Finström, där mangårdsbyggnaden kommer ifrån. I dag finns ett tjugotal byggnader på Jan Karlsgården – alla hitflyttade från olika delar av Åland. Tillsammans ger de dig som besökare en stor dos åländsk byggnads- och boendekultur och visar upp miljöer som ålänningarna levde och verkade i en gång i tiden.

Sommartid arrangeras bl a aktivitetsdagar och sedan 1940-talet har det varit tradition att resa en midsommarstång här på midsommarafton. Den årliga lilla julmarknaden, första helgen i december, är Ålands största julmarknad.

Öppet

2 maj – 15 september- dagligen kl. 10-17
Fri entré

Aktiviteter

Pysselaktiviteter för barn kl. 10-15 alla vardagar
under perioden 25 juni – 31 juli

Hantverksdagar alla onsdagar i juli kl. 10-15

Visning av gammalt hantverk och försäljning av bland annat nygräddat bröd.